Seraphic 4 meets Jeroen Van Herzeele en Filipe Nader

Bezetting: Thijs Troch (piano), Jan Daelman (fluit), Sanne Bostyn (bas), Benjamin Elegheert (drums), Jeroen Van Herzeele (tenor en sopraansax) en Filipe Nader (altsax)
Wanneer: zaterdag 21 september 2013


Foto's: © Cedric Craps

Seraphic 4 speelde het concertseizoen in de Lokerse Jazzklub op gang. Twee jaar terug gaven de toen nog behoorlijk jonge snaken ook al eens een concert in de club. Ondertussen hebben ze er een aantal jaren conservatorium opzitten en sleepte de groep prijzen in de wacht op verschillende jazzconcoursen. Waarom ze in de prijzen vielen, werd snel hoorbaar.

Van bij aanvang kwam de invloed van Coltrane (uit zijn Impulse-periode) bovendrijven, gastmuzikant Jeroen Van Herzeele gaf dit nog een extra dimensie. Fluitist Jan Daelman had de onwaarschijnlijke taak om zich te handhaven tussen twee saxen en maakte er het beste van. Op sommige momenten werkte het wonderwel. Zo was er een passage waarbij fluit en altsax een droomcombinatie leken, tot Jeroen Van Herzeele op tenor inviel … en het niveau nog wat hoger tilde.


 Naast John Coltrane bleek Paul Motian een belangrijke inspiratiebron voor de groep. Op diens ‘Gang Of Five’ kwam Thijs Troch sterk uit de verf met subtiele en rijke pianolijnen. Drummer Benjamin Elegheert en bassist Sanne Bostyn leverden met hun fijne spel ook een bijdrage aan het totaalgeluid van de band, vooral in de iets tragere nummers. In de meer uptempo-nummers kwamen ze zeer gevat uit de hoek,  zoals in Van Herzeeles  ‘Gratitude’, een instant klassieker die na één luisterbeurt tussen de oren blijft hangen. En er waren nog enkele nummers waarin de geest van Coltrane een hedendaagse ritmische injectie kreeg. Van Herzeele speelde niet enkel knap op tenor, maar haalde ook verschillende keren zijn sopraansax boven. Filipe Nader bleek op altsax een zeer aangename verrassing en wist zich moeiteloos in de groep te integreren. De twee extra gasten gaven een andere en extra dimensie aan de muziek van Seraphic 4‘.

Een avond met boeiende muziek, een pak volk en veel jonge mensen… het concertseizoen  kon niet hoopvoller van start gaan.