Fonda-Stevens Group

Bezetting: Joe Fonda (bas), Michael Jefry Stevens (piano), Herb Robertson (trompet), Harvey Sorgen (drums)
Wanneer: zaterdag 13 oktober 2012

De Fonda/Stevens Group zorgde met zijn ‘creative music’ voor een mooie avond in de Lokerse Jazzklub.  In een club waar meestal postbop gespeeld wordt, blijft het altijd een beetje bang afwachten hoe het publiek zal reageren op muziek waarbij elementen uit de avant-garde een wezenlijke rol spelen. Van bij aanvang namen de muzikanten echter het publiek mee in hun verhaal. De warme verwelkoming van Joe Fonda zal hierbij zeker geholpen hebben. De beheersing van hun instrumenten, de afwisseling van invloeden en sferen en 20 jaren podiumervaring als groep deden de rest.

Herb Robertson speelde het volledige concert op zijn pocket trumpet (of was het cornet?). Hij cultiveert een ruw geluid en maakt graag gebruik van een heel gamma mutes. Maar evengoed wist hij in een ballade ons enkele mijlen in de stratosfeer te brengen met zeer lyrische melodielijnen, vol ingehouden spankracht, waarbij Don Cherry, Miles en Kenny Wheeler elkaar leken te ontmoeten.

‘Borrowed Time’ was een oud nummer dat de groep opnieuw op de setlist plaatste en een messcherpe timing van de muzikanten vereiste. Een aantal van de nummers dreven op de spanningsboog van zacht naar luid (en omgekeerd), met alle nuances ertussenin.

Joe Fonda blijft de gedreven virtuoze en expressieve bassist die hij al jaren is en samen met drummer Harvey Sorgen pookte hij af en toe de gemoederen op om vervolgens de nodige rust terug te brengen, zonder het swinggevoel te vergeten. Toen ze in ‘Polymorph’ samen de melodie begonnen mee te neuriën, werd die eigenzinnige muziek wel heel toegankelijk.

Pianist Michael Jefry Stevens speelde zeer gevarieerd, nu eens bedachtzaam een klanktapijt onder de nummers leggend of, zoals naar het einde van het concert, zijn eigen draai gevend aan een ‘down south blues’.

Als bisnummer werd Fats Waller getrakteerd op een retourtje naar de 21ste eeuw met een muzikale teletijdmachine. De Fonda/Stevens Group beschouwt ‘free’ als de vrijheid om alle mogelijke soorten muziek te gebruiken  (bop, rock, blues, klassiek, avant-garde) en het viertal wist hiermee het publiek in de Lokerse Jazzklub meer dan te overtuigen.