Multimuzikaal Weekend 2013, dag 1

Programma: No Caravan Juke Joint Band, Boss Ross meets Jeroen van Malderen, Hannar Zwarchtos & Black rose
Wanneer: Vrijdag 01 februari 2013

22ste Multimuzikaal Weekend een voltreffer

 


Foto's: © Cedric Craps

Het Multimuzikaal Weekend werd geopend met een première. Voor het eerst stond de No Caravan Juke Joint Band op een podium. Niet dat het dit gezelschap aan ervaring ontbreekt; ze spelen al geruime  tijd samen als The Caravan Juke Joint Band, maar aangezien de caravan onlangs verkocht werd, zagen ze zich genoodzaakt een kleine naamswijziging door te voeren.

De gezellige bende bracht een gevarieerde set met bijna vergeten pareltjes uit de rijke geschiedenis van het Amerikaanse populaire lied. Neen, geen schlagers maar nummers die door mensen als Ry Cooder uit de vergetelheid gered werden zoals ‘He’ll  Have To Go’. ‘Boulevard of Broken Dreams’ werd een bluesy tango en ‘After You’ve Gone’ baadde in een country sfeertje.
 
Frontman Peter Verberckmoes nam de zang voor zijn rekening en wist op gitaar handig de clichés van die bluesy muziek een geheel eigen wending te geven. Tony Callebaut zorgde voor de tweede stem en zijn accordeon paste wonderwel in die muziek uit vervlogen tijden. Saxofonist Gert Wijninckx, bassist Dirk De Cleen en drummer Eric Van Den Broeck kleurden het muzikaal plaatje verder in.
 
 


Foto's: © Cedric Craps

 
‘Als tweede groep trad het huisorkest Boss Ross aan. Gasttrompettist Jeroen Van Malderen imponeerde met zijn glasheldere toon, bijvoorbeeld op ‘Corcovado’. Gitarist Jan Ghijselen schitterde in ‘You Don’t Know What Love is’ en Guido – the boss himself - kon zich uitleven in ‘Birk’s Works’. Opnieuw vormden vader en zoon De Schepper een uitstekende ritmetandem. Is er nog een heilige geest in de familie? Jammer genoeg kon saxofonist Danny Verleyen er niet bij zijn, hij zou zich als een vis in het water gevoeld hebben bij dit concert van Boss Ross met Jeroen Van Malderen.
 


Foto's: © Cedric Craps

Hannar Zwrachtos & Black Rose sloten de eerste avond van het Multimuzikaal Weekend multicultureel af. Deze Zuid-Afrikanen, met de Lokerse Zuid-Afrikaan Filip Baert (alias Hannar Zwrachtos) achter de drums, brachten een vrolijke set Afrikaanse jazz, kwela en andere inheemse muziekjes. Saxofonist Joe Higham en fluitist Pierre Bernard kwamen over uit Brussel voor dit concert en vormden een blazerssectie die wonderwel bij deze muziek paste. Gitarist Oscar Aromoed speelde vrolijke gitaarlijntjes, maar liet in de standard ‘Polka Dots and Moonbeams’ ook horen dat hij naar Joe Pass geluisterd heeft. David Marthinus, op elektrische bas, leek zo weggelopen uit de Graceland-sessie van Paul Simon. Pianiste Johanna Booysen droeg met haar typische pianospel bij tot de juiste sfeer en was ook de componiste van een aantal sterke nummers zoals ‘The Wedding Song’. De geslaagde eerste avond besloten Hannar Zwrachtos & Black Rose met ‘Living It Up’, het thema uit het jeugdfeuilleton ‘Kapitein Zeppos’. Met dank aan Bert Kaempfert, die dit thema schreef (of zijn naam op een bestaande Zuid-Afrikaanse compositie plaatste?) en de Vlaamse jeugd 40 jaren terug liet kennismaken met kwelamuziek. De versie van Hannar Zwrachtos klonk toch iets authentieker dan de easy listening versie uit’ Kapitein Zeppos’.