Gebhard Ullmann – Das Kondensat

Das Kondensat Foto Dovile Sermokas 2 200
(c) Dovile-Sermokas

Wanneer: Zaterdag 01 april 2023 (20u30)
Bezetting: Gebhard Ullman (saxes, loops, samples), Oliver Potratz (bass & electronics), Eric Schaefer (drums, analog synthesizer)
Met dank aan Biznishotel Lokeren

Inkom: 22 € (aan de kassa), 18 € (reservatie), 7 € (-25 jaar). Klik hier voor reservatie
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)


Saxofonist/basklarinettist Gebhard Ullmann stelt in de Lokerse Jazzklub zijn groep Das Kondensat voor. Dit innovatief trio staat al jaren op de eerste rij van de Duitse jazz. Loops, samples en elektronica worden gebruikt als een deeltjesversneller voor wat in oorsprong een akoestische jazztrio is met sax, bas en drums. Het drietal smeedt een nieuw amalgaam van mens en machine als grandioze update van wat Miles Davis met Bitches Brew begin jaren 70 voor ogen had.

De Duitse rietblazer Gebhard Ullman studeerde in Hamburg en trok begin jaren 80 naar Berlijn. Hij houdt er een resem groepen op na waarvan Basement Research, The Clarinet Trio en Conference Call de bekendste zijn. Met die laatste internationale groep speelde hij trouwens al in de Lokerse Jazzklub. Met Ta Lam bracht hij een onwaarschijnlijke tribute aan Mingus met 10 rietblazers en 1 accordeonist. Ullman speelde ook samen met Bram De Looze. Hij schreef eveneens kamermuziek en symfonisch werk.

Oliver Potratz (bas) is een allrounder die jazz brengt maar ook in alle andere denkbare richtingen uitzwermt. Hij speelt bij o.a. Frank Gratkowski en David Friedman.

Drummer Eric Schaefer is een muzikale veelvraat die zich weinig gelegen laat aan hokjes en stijlen. Hij speelde bij o.a. Joachim Kuhn New Trio.