The N.O. Train Jazzband

Wanneer: Zaterdag 18 december 2021 (20u30)

Inkom: 5 €, (aan de kassa) 3 €  (voorverkoop en -25 jaar). Klik hier voor voorverkoop
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

De wortels van de New Orleans TRAIN Jazzband (ontstaan in 1974 en al 37 jaar het huisorkest van de Lokerse Jazzklub liggen in Dendermonde, waar de leider van de band,  trombonist Lajos Van  Peteghem, medestichter was van de Jeggpap New Orleans Jazzband en van  de Honky Tonk Jazzclub. Hij is nu penningmeester van Jazzcentrum Vlaanderen in Dendermonde.
   
Muziek uit New Orleans is de rode draad in het repertoire van de band. Swingnummers vervolledigen de setlist onder invloed van de Harlem Blues & Jazzband-trombonist Clyde Bernhardt, waarmee de TRAIN eind zeventiger en begin tachtiger jaren toerde en van de liefde voor de bigbandmuziek van enkele leden van de band.

Pianist Guido Ros was 50 jaar voorzitter van de Lokerse Jazzklub. Saxofonist/klarinettist Danny Verleyen dirigeert de Bigband Carpet Crooners uit Hamme-Zogge en bassist Arnold De Schepper leidt zijn eigen Arnold D.S. Band. Banjoïst en bassist Bart Robbrecht en drummer Koen Van Peteghem (zoon van) vullen de ritmesectie aan. Oostendenaar en trompettist Jean-Pierre Severens vervolledigt de frontline. Hij is leider van de DSB (Dixieland Street Band) uit Antwerpen en ook dirigent van de Melody Makers (harmonie uit Oostende). Verschillende bandleden dragen ook vocaal hun steentje bij.

Een optreden van de New Orleans TRAIN Jazzband verloopt volgens jazzkenner Willy De Fleurquin als een gezellige treinrit. De band start en de toeschouwers stappen op en denderen ritmisch mee, waarbij de wisselwerking tussen het orkest en de toehoorders en tussen de bandleden onderling tot de meest onverwachte situaties kan leiden.

De TRAIN was te gast op de jazzfestivals van Dendermonde, Gent, Namur, Breda, Eindhoven, Tilburg, Enkhuizen, Dunkerque (F), Brecon en Llangollen (Wales), Dresden (ex-DDR) en Nürnberg (D) en op de kroegentochten van Dendermonde, Gent, Haaltert, Roeselare, Mechelen, Lier, Ninove (met pianist Bill Sinclair uit New-Orleans). Er werd ook opgetreden in ontelbare jazz- en jeugdclubs in de lage landen. Dit jaar was de band voor de 20ste keer te gast in Beieren (Burgthann) om daar te spelen op Hemelvaartsdag en daarna in een andere jazzclub of biergarten. Tal van trouwers en bedrijven hebben de TRAIN op hun receptie en regelmatig zijn ze te horen op één of andere boottocht op de Schelde of ander water. De band genoot de eer ons land te vertegenwoordigen op Expo 98 in Lissabon (Portugal), op Expo 2000 in Hannover (D), Expo 2005 in Aichi (Japan) en in 2008 in Zaragoza (Spanje). Dat waren onvergetelijke momenten telkens voor een enthousiast publiek.

Het bestaan van de band houdt voor de leden een soort filosofie in waarbij samen gezellig traditionele jazzmuziek brengen veel belangrijker is dan het succes dat er mee kan worden bereikt. De meeste bandleden hebben om den brode een dagtaak en dan is daarbij musiceren de ideale uitlaatklep, de stressbestrijder.