The Great Harry Hillman

Wanneer: Zaterdag 25 januari (20u30)
Bezetting:  Nils Fischer (basklarinet), David Koch (gitaar), Samuel Huwyler (bas) & Dominik Mahnig (drums)

Inkom: 16  € (niet-leden),12 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

 

The Great Harry Hillman is een post-jazz kwartet uit Zwitserland, dat al tien jaar samenspeelt. De groepsnaam is een eerbetoon aan een Amerikaanse atleet uit begin 20ste eeuw. Meteen weet je ook dat de groep de muziek niet in een eng hokje wil steken. Ingetogen en gelaagd combineren ze jazz, rock en impro op een doordachte manier. Met een dosis eigenzinnigheid lokken ze de luisteraar mee in een muzikaal web dat een niet te definiëren schoonheid bezit. The Great Harry Hillman komt hun vierde en nieuwste live cd voorstellen.

Drummer Dominic Mahnig geniet de nodige faam ondanks zijn jonge leeftijd. Hij werd geboren te Willisau en hoort voor het eerst jazz op het bekende festival in de zijn geboortestad. Hij studeert in Luzern, waar hij les krijgt van o.a. Gerry Hemingway. Hij studeert verder in Keulen, waar hij nog steeds woont en deel uitmaakt van een uiterst bloeiende jazzscene. Mahnig speelde met o.a. Simon Nabatov, Frank Gratkowski, Mark Dresser en vele anderen. Twee jaar terug was hij in Lokeren als gast van de groep 1000 met Jan Klare en Bart Maris. Hij woont dan wel in Duitsland, met heel veel plezier speelt hij nog steeds samen met zijn Zwitserse compagnons met wie hij als jongeling zijn eerste stappen in de jazz zette.

Nils Fischer speelt basklarinet en saxofoon. Hij heeft een voorkeur voor het lage register. Hij studeert eerst in Duistland en trekt daarna naar Luzern. Urs Leimgruber, Reto Suhner en Frank Möbus beïnvloeden zijn blik op de muziek. The Great Harry Hillman is zijn geesteskind. Verder musiceert Fischer bij o.a. het Zurich Jazz Orchestra en Raphael Jost.

Gitarist David Koch groeide op in een muzikaal milieu. Hij speelt aanvankelijk fluit in een Ierse folkband, schakelt daarna over op gitaar in klezmergroepen en raakt geboeid door John Zorn en de NY downtown scene. Koch studeerde aan de fameuze Lucerne School of Music bij Frank Möbus en Gerry Hemingway. Hij speelt indie rock bij Book Of Shelves. Met Lea Fries heeft hij het boeiende en bevreemdende project Visitor.

Bassist Samuel Huweyler is de zoon van een jazzdrummer. Aanvankelijk speelt hij gitaar in rockgroepen en schakelt later over naar de bas. Hij studeert in Luzern bij o.a. Heiri Känzig. Huweyler is niet enkel actief als bassist, maar ook als graficus.

Na de passage enige jaren terug van Pilgrim en Matts-Up, zijn we blij terug een groep uit die bloeiende en wat onderschatte Zwitserse scene een podium te kunnen geven. Ze maken er niet enkel koekoeksklokken, maar hebben ook de kunst om genres te blenden in de vingers. Hierbij wordt af en toe behoorlijk buiten de lijntjes gekleurd maar dit zonder de luisteraar in de steek te laten.

Grossartig!

 

 

.