Laughing Bastards

Wanneer: Zaterdag 07 december 2019 (20u30)
Bezetting:  Jan-Sebastiaan Degeyter (gitaar), Michel Mast (tenorsax), Nils Vermeulen (contrabas), Marcos Della Rocha (drums), Eline Duerinck (cello)

Inkom: 14  € (niet-leden),12 € (leden), 5 € (-25 jaar)
Locatie: Sportlaan, 9160 Lokeren (clublokaal atletiekpiste AVLO)

 

Uit de talloze, tumultueuze en onwettige liefdesaffaires die jazz met alle muzieken ter wereld had, werden de Laughing Bastards geboren. Ze zijn onwankelbare ambassadeurs van bastaardmuziek, waarbij ze oog hebben voor de lyriek en het doorweven samenspel als gemene deler.

Laughing Bastards is de alchimie van de jongste generatie uit de b(l)oeiende Gentse jazz- en impro scene en de ervaring en de honger naar vernieuwing van een oude rot in het vak. Samen belijden ze hun liefde voor de jazztraditie.

Opgericht in 2012 heeft de groep zich rijkelijk gelaafd aan de fascinerende muziek van Jimmy Giuffre voor zijn twee eerste albums. Dit heeft gezorgd voor een hechte, lyrische klank en appreciatie bij publiek en media. Naast trio en 4-tet opereert Laughing Bastards nu ook in 5-tet door toevoeging van de cello. Het warm en rijk middenregister met sax, cello en gitaar maakt de nieuwe harmonische ambities waar.

Dankzij de jarenlange samenwerking hebben de vijf leden hiervoor originele composities kunnen aanbrengen. Ook bewerkingen van ondergewaardeerde meesters zoals Carla Bley en John Lurie vinden een natuurlijke biotoop. In mei 2019 werd het derde album opgenomen.

Saxofonist Michel Mast zette 8 jaar terug de club als eens op zijn kop met Wofo (Raymond Scott repertoire) en heeft een reputatie als notoir liefhebber van bastaardmuziek bij o.a. X-Legged Sally. Met Flat Earth Society toerde hij doorheen Noord- en Zuid Amerika.

Nils Vemeulen kwam in januari nog maar naar de club toen Kabas de Portugese trompettist Luis Vicente meebracht. Vermeulen is niet enkel terug te vinden in de vrijere muziek, hij speelt ook regelmatig bij Koen De Cauter. Met The Midnight Blue Birds duikt hij de jaren 30 in en met Uma Chime (ergens tussen roots en elekronica) staat hij op rockpodia.

De veelzijdige celliste Eline Duerinck vindt men terug in diverse ensembles in de wereld van de klassieke muziek maar ze werkte ook in het theater samen met Pascale Platel, ze speelde in musicals (o.a. Peter Pan) en vervoegde Wofo om een extra cachet te geven aan dat andere vehikel van Michel Mast.

Jan-Sebastiaan Degeyter geniet een fijne reputatie als graficus en illustrator. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met zijn andere liefde: de gitaar. In deze groep klinkt hij als een moderne versie van gitarist Jim Hall, maar dan wel met iets lekker ouderwets in zijn spel.

Drummer Marcos Della Rocha werd geboren in Brazilië maar woont momenteel in België, waar hij studeerde bij o.a. Toon Van Dionant. Laughing Bastards heeft in zijn bestaan altijd al een boontje gehad voor goede drummers. Della Rocha treedt bij de groep in de voetsporen van o.a. Lander Gyselinck en Casper Van de Velde.